In gesprek met ONDO-lid van het jaar 2024: Gerard Lomans

Op de nieuwjaarsreceptie van zondag 7 februari jl. is ONDO’er Gerard Lomans benoemd tot lid van het jaar 2024. Daarmee is hij de opvolger van Jan Klein Zieverink die in 2023 die eer toebedeeld kreeg. Tijd voor een gesprek!

Gerard, nogmaals proficiat met je benoeming tot ONDO-lid van het jaar, een grote eer! Zag je het aankomen?
“Tijdens de intro bij de benoeming van het lid van het jaar door onze voorzitter was ik niet echt een geconcentreerd luisteraar. Het leek me in de richting te gaan van Gerard Hoefnagels. Pas bij de laatste hint dacht ik: nee he! toch niet ik! Ik houd er namelijk niet zo van om verrast te worden, zeker niet als het om mij persoonlijk gaat! Nog niet eens bijgekomen van verbazing kwamen Mien, de kinderen en de kleinkinderen uit de keuken tevoorschijn. Heel even was ik stil, wat een verrassing. Dankbaar heb ik de felicitaties in ontvangst genomen en ik moet zeggen dat ik als geboren Zummerenaar ontzettend trots ben om als lid van het jaar benoemd te zijn. Mooi om in een rijtje met belangrijke ONDO’ers te staan.”

Je bent al jaren actief bij de club, wat maakt ONDO voor jou zo speciaal dat je iedere week een paar keer op de fiets stapt en het Kanaal oversteekt?
“Vanaf 1999 ben ik betrokken bij ONDO. Als hoofdtrainer, als TC lid met een leuke veelheid aan taken en als supporter. In al die jaren fiets ik, soms wel 4 keer per week, naar Heusden en weer terug. Waarom? Tja, dat is moeilijk uit te leggen. Ik heb dat al eens eerder geprobeerd maar kort samengevat; ik voel ik me hier thuis, hier in Heusden, hier bij ONDO. Ik ben bij veel regionale clubs, gedurende meerdere jaren, als trainer actief geweest en kom bij een aantal daarvan nog regelmatig “over de vloer” en toch is en blijft dat anders, zelfs bij SV Someren waar ik al in 1966 lid werd.”

Je bent veel bezig met de ONDO-jeugd en je kleinkinderen waren in ONDO-tenue ook aanwezig bij de bekendmaking dat je lid van het jaar was geworden. Is er transfernieuws te melden?
“Bijzonder dat Saar en Mats, onze kleinkinderen, in ONDO tenue verschenen (bedankt Carlo en Marjan). Of dat eenmalig was of over enkele jaren ook zo zal zijn? Geen idee. Wat ik wel weet is dat ze dan meer voetbalambitie moeten hebben dan onze Stijn en Tim. Die hebben het enkele jaren geprobeerd maar ze zijn gelukkig wel bijzonder muzikaal!”

Wat vond je van de nieuwjaarsreceptie en had je trouwens ook nog een prijs gepakt bij de loterij van Jan Verlaak?
“Zoals gebruikelijk is de nieuwjaarsreceptie bij ONDO altijd een gezellige happening. Een terug- en vooruitblik van onze voorzitter, het huldigen van de jubilarissen, de drankjes en de snacks van Nelly en collega ‘s, de loterij met zeer waardenvolle prijzen gepresenteerd door de weer onnavolgbare Jan en dan ook nog de benoeming van lid van het jaar. Het was gezellig en nadat de “Jan Verlaak loterij” met een geweldige prijs voor een van onze kinderen voorbij was, bleef het nog lang gezellig in de gezelligste kantine van de regio. Dank!”.