KNVB aan slag met vraagstuk behoud jongeren voor voetbal

Koffie, maar geen Limburgse vlaai. Desalniettemin was de KNVB-themabijeenkomst over de vraag ‘hoe behoud je de oudste jeugd voor het voetbal?’ zeer geslaagd te noemen. De vraag staat de komende periode centraal bij de KNVB, omdat zij in de statistieken zien dat dit een grote opgave is voor het amateurvoetbal. Bij de themabijeenkomst, die afgelopen maandag werd georganiseerd bij Sparta’18 in het Limburgse Sevenum, waren namens ONDO jeugdcoördinator Gerard Lomans en voorzitter Daniël van Schijndel aanwezig. Ongeveer 20 clubs hadden vertegenwoordigers gestuurd om met elkaar van gedachten te wisselen over het onderwerp.
Studie, werk, andere activiteiten. Het zijn slechts voorbeelden van redenen waarom jongeren vaker sneller afscheid nemen van volkssport nr. 1. Bij ONDO komt het (gelukkig) slechts sporadisch voor. De voorbeelden die bij de themabijeenkomst werden verteld door andere voetbalclubs spraken boekdelen. De jeugd heeft steeds meer te kiezen, en dat maakt dat clubs actief beleid moeten voeren om jeugd te behouden voor de hogere elftallen. Veel heeft ook te maken met de sfeer die hangt binnen een club, en mogelijkheden om sportief te groeien, die ervoor zorgen dat voetballers langer blijven voetballen. Op de avond zelf ging het er ook over dat veel verenigingen kiezen voor nieuwe competitievormen of om niet meer op zondag te voetballen maar in plaats daarvan opteren voor doordeweekse speeldagen, of op de zaterdagmiddag. Dat zou het voor voetballers aantrekkelijker maken om te blijven voetballen.
Dat deze problematiek bij ONDO misschien minder speelt heeft een reden: we voeren actief beleid. Gerard Lomans gaf terecht aan dat het begint bij praten. We gaan tijdig het gesprek aan met jongeren over hun ‘voetbalcarrière’ bij ONDO. Wat vinden ze leuk? Waar hebben ze behoefte aan? Daar speelt bijvoorbeeld ook Sjoerd de Corte een actieve rol in. Sjoerd coördineert de overstap van junioren naar seniorenteams, en daarom is hij zeker ook een welkome toevoeging bij de jeugdcommissie.
De KNVB gaf tenslotte vier redenen waarom jongeren wel blijven voetballen: sfeer in team (en bij de club), plezier in het voetballen, mogelijkheden om door te groeien en het spelen in een uitdagende competitie. Vooralsnog scoren we op die fronten als ONDO nog altijd goed, maar dit is wel een onderwerp wat continue om aandacht vraagt.
Keer over van gedachten wisselen? Laat het weten aan onze jeugdcoördinator Gerard Lomans, via g.lomans@chello.nl
Daniël van Schijndel Voorzitter