(Niet) zomaar een toernooidag…

De eerste teams druppelen al vlak voor 09.00 uur binnen. Een halfuur voor aanvang. Het is zaterdag 3 juni, de zon schijnt al fel en warmt sportpark De Heikamp op. Vandaag staat er weer een ONDO-toernooi op de kalender van velen. Het rumoer van de teams wordt steeds sterker. Ouders zoeken parkeerplaatsen op, terwijl de kinderen al bijna warmlopen. De anticipatie van de teams is voelbaar. Ze vragen zich af: gaan we op het einde van de dag naar huis met een beker? Van wie gaan we winnen en hoe vaak? Gaan we de poulefase door komen? Voetbal is en blijft de mooiste sport denkbaar, en zeker op toernooidagen bij ONDO krijgt dat statement extra gevoel.

Achter de schermen is er om 09.00 uur al heel veel werk verricht. Fons, Jos en andere vrijwilligers waren al vroeg uit de veren om op de velden alles klaar te zetten. Het toernooischema wordt zelfs een kwartier voor aanvang nog aangepast doordat er nog een team zich op het laatste moment alsnog had aangemeld. We zullen maar geen namen noemen, ook zij zijn tenslotte van harte welkom op de Heikamp. Na een tijdje zijn de velden uitgezet, netten opgehangen, kantine klaargemaakt, koffie ingeschonken en de scheidsrechters geïnstrueerd. Als eenmaal de wedstrijden gestart zijn om half 10 barst het feest los. De kinderen hebben al gauw het grootste plezier van de wereld.

De toernooicommissie heeft ondertussen beslag gelegd op de bestuurskamer. De tafel ligt vol met paperassen, boekjes, vaantjes, koffiebekers. Geen gespannen sfeer, vooral een geoliede machine. We zien ervaring aan het werk. In de organisatie wordt veel tijd gestopt. Zeker door de leden van de toernooicommissie: onder het voorzitterschap van Gerard Hoefnagels staan Marga Koolen, Yvon Kursten en Richard Aarts al jarenlang klaar om er een aantal mooie dagen van te maken. Maar het is uiteraard niet alleen de toernooicommissie. Ook vele vrijwilligers helpen gedurende de dagen mee. Een toernooi laat dus niet alleen zien hoe mooi voetbal is, en mooi voetballende jeugd kan zijn maar ook wat je als kleine club toch kunt bereiken met elkaar en een klein gezelschap.

Want eerlijk is eerlijk, we mogen best trots zijn op de vele complimenten die de toernooicommissie en onze club ontvangt van deelnemende teams. Er wordt veel tijd en energie in de toernooien gestopt, mooi dat het ook gezien en gewaardeerd wordt. Het laat zien dat geen een toernooidag niet zomaar een toernooidag is. Zeker niet op de toernooien bij ONDO.

Rond de klok van 16.00 zitten beide toernooien voor de verschillende leeftijden er op. Na een hele reeks wedstrijden is duidelijk wie de winnaars zijn en wat de eindstand was. Maar op toernooien zijn er uiteraard geen verliezers, want het meedoen brengt al het grootste plezier voor de jeugd. Op deze dagen gaat iedereen met een beker naar huis, en wellicht ook een snoepzak. En volgend jaar? Dan is iedereen weer van de partij. Teams blijven namelijk graag terugkomen, want een toernooidag bij ONDO is niet zomaar een toernooidag.

Op zaterdag 10 juni volgt nog het JO13 toernooi, en op zondag 11 juni het JO11/JO12 toernooi. Ook een keer meehelpen met het organiseren van de jeugdtoernooien? Meld je bij Gerard Hoefnagels (toernooicommissie), of Gerard Lomans (coördinator jeugd).