Het jaar 2022 is een bijzonder jaar voor voetbalclub SV ONDO. In dit jaar vieren de rood-gelen uit Heusden namelijk het 60 jarig bestaan. En in zes decennia kan er veel gebeuren. Zo werd de Euro ingevoerd, won Joop Zoetemelk de Tour de France, werd de eerste stap op de maan gezet en wist PSV de Europa League te winnen. Maar dit alles legt het af tegen de bijzondere momenten die wij bij SV ONDO in de afgelopen 60 jaar hebben beleefd.

ONDO is een paradijs voor keepers

keepers-sv-ondo

In het weekend van 16, 17 en 18 september vieren we dat ONDO 60 jaar bestaat. In het kader van het jubileum kijken we met onze leden terug én vooruit. Deze keer zaten we met een groepje rare vogels: (oud)keepers van ONDO! Zijn alle keepers standaard rare vogels? Waarom heeft ONDO zoveel Astense keepers. Je leest het hieronder…

We zitten samen met keepers Paul Kessels (oud-ONDO1 en veteranen, oud keeperstrainer en leider ONDO1), Jos Vlemmix (oud-ONDO1 en huidig keeperstrainer selectie), Ruud van Berlo (Oud ONDO1-2, huidig ONDO3), Luuk van den Boer (ONDO1) en Stan van Hugten (ONDO2).

Het Keepersvak

We gaan meteen de diepte in over het keepersvak. Zo goed als alle heren hebben vanaf het begin van hun voetbalcarrière gekeept. Hier hadden ze verschillende motivaties voor. Zo stond Ruud bijvoorbeeld liever op doel, omdat hij dan wat minder moe werd. Stan is pas later in zijn jeugd begonnen te keepen, toen er een aantal vaste keepers stopte, werd Stan overgehaald de doelpositie op zich te nemen.

Paul herinnert zijn belangrijkste redding nog goed: de kampioenswedstrijd in 1994-1995. In de slotfase stopte hij een bal. Pas achteraf, na bekijken van beeldmateriaal van Mavabu, besefte Paul dat hij zojuist een wereldredding had gemaakt. Luuk heeft een penaltyserie in de beker nog vers in zijn geheugen staan, terwijl Stan zijn hoogtepunt meteen in het begin van zijn keeperscarrière had tijdens het schoolvoetbaltoernooi. Jos en Ruud moeten wat dieper graven voor een mooie redding, maar Ruud wist wel uitgebreid te vertellen over zijn grootste blunder: SVSH uit, de dag vooraf iets te veel Straffe Hendrik gedronken, een terugspeelbal op Ruud, hij schiet als eerste de bal tegen de aanvaller van de Hei aan, daarna rustig de bal proberen aan te nemen, maar per ongeluk op de bal gaan staan en 2-1 achter staan. Eén van de enige keer dat Ruud in de krant is gekomen.

Wat natuurlijk opvalt aan het huidige keepersgilde van ONDO, is dat er 3 Astense keepers tussen zit. Hoe komt dit? In gesprek komen we op 2 oorzaken. Als 1e is de familie van Bussel (Carlo en Frank) verantwoordelijk voor het aantrekken van Jos, Ruud en Luuk. Als ware technisch directeuren wisten ze de keepers te verleiden tot een gevoelige overstap. Daarnaast speelt ook de sfeer en het gevoel een grote rol. De keepers misten waardering en voelden zich één van de vele keepers bij de grotere club NWC. “Bij ONDO was dat meteen anders. Je wordt gewaardeerd door iedereen binnen de club en je krijgt veel complimenten na het keepen van een goede wedstrijd.” Uiteraard zijn we in Heusden erg blij met deze mannen.

Er zijn verschillende trainers waar ze het meest van geleerd hebben. Huidig ONDO trainer Harold van Doorn wordt genoemd, maar ook ‘good old’ Leo Leike Hoeben, oud trainer van Paul Kessels. Er zijn verschillende keepers waar ze veel van leren. Zo worden van der Sar, Oliver Kahn, Manuel Neuer, Heurelho Gomes en David de Gea genoemd. Deze keepers leggen de spreekwoordelijke lat hoger voor andere keepers. Deze lat proberen de ONDO keepers uiteraard aan te tikken.

Keepers hebben andere rituelen dan veldspelers. Alle keepers nemen namelijk een bidon mee naar hun doel tijdens de wedstrijd. Daarnaast willen de meeste keepers goed warm geschoten worden voor de wedstrijd, bij voorkeur door een reservekeeper. Ook moeten ze een handdoekje bij hebben en de handschoenen moeten nat zijn, maar niet te. Als laatste wil de keeper adrenaline opwekken door bijvoorbeeld, net als Heurelho Gomes, wat sprongen te maken voor de wedstrijd.

Rare vogels

Dan komt het onderwerp op tafel, wat we als interviewers toch best moeilijk vonden om te bespreken. Zijn keepers nu echt allemaal rare vogels? Ruud antwoord stellig: “je moet keepers nooit serieus nemen over voetbalzaken.” De andere keepers beamen dat ze toch vaak anders zijn dan veldspelers. “Je kijkt toch anders naar een wedstrijd. Een fout van ons heeft grotere gevolgen dan een fout van een veldspeler.” Ook zien de keepers hun eigen presteren anders dan veldspelers. Waar anderen onder indruk zijn van een mooie duik, genieten keepers meer van een hoge bal grijpen in een drukke 16.

keepers-sv-ondo-heusden

Penalty

Dan komt HET moment voor de keeper ter sprake: de Penalty. Deze keepers wilden hier niet te veel informatie over kwijt, aangezien het Penaltytoernooi van ONDO nog op de planning staat en ze willen hun geheimen niet prijsgeven. Maar het volgende wilden ze wel kwijt: “een keeper kiest meestal een hoek, als je dat niet doet, ben je te laat. Ze kijken naar de aanloop van de speler en baseren daarop hun keuze.”

Aan het Penaltytoernooi van ONDO willen alle keepers deelnemen. Ruud heeft al een team en Paul gaat wat oudgedienden oproepen. Voor alle mensen die nog een keeper zoeken: niet alle keepers hebben al een team! Iedereen kan meedoen met het toernooi, jong, oud, heel oud, man, vrouw.

Over een voorspelling van de winnaar van het toernooi zijn de keepers eensgezind: ze verwachten dat Luuk van den Boer met zijn team de titel binnen sleept. Boerke, succes met de opgelegde druk en we zien jullie allemaal tijdens het jubileum!