Poolse hoogtijdagen op De Heikamp

De laatste jaren zien we in Heusden veel buitenlandse arbeiders, die voornamelijk in de kassen aan de Bleekerweg of Waardjesweg werken. Vanaf 2010 hebben wij daar als vereniging ook van mogen profiteren. We hadden namelijk verschillende talentvolle Poolse voetballers onder de gelederen, waaronder; Rafal Mokrzycki en Marcin Zarzycki. Onze reporter reisde naar Polen en zocht ze op… Grapje, er was contact via Facebook.

In 2007 kwam Rafal Mokrzycki naar Nederland om te werken in de kassen bij Mark van Oosterwijk. Marcin Zarzycki volgde circa 2 jaar later ook. Op de vraag welk woord ze als eerst hadden geleerd zijn ze het unaniem eens; ‘Goedemorgen’. Ze waren natuurlijk elke morgen vroeg op. “Het was voornamelijk werken in die tijd en die enige hobby die we hadden was voetbal met vrienden”, aldus Rafal.

De ontdekking
Dankzij Wiljan Beelen kwamen ze bij ONDO terecht. Hij werkt namelijk voor ZON arbeidsvoorziening, destijds de werkgever van Rafal en Marcin. “Ik organiseerde al enkele jaren een voetbaltoernooi voor klanten. In 2010 vielen mij enkele spelers op en heb ik gevraagd of ze zin hadden om bij ONDO te komen spelen.” Na een paar oefentrainingen hebben ze zich aangemeld en de contributie werd betaald via Wiljan. “Elke vrijdag had ik contact met Mark van Oosterwijk of de jongens beschikbaar waren op zondag of dat ze moesten werken.” Op het hoogtepunt speelde er 9 Poolse jongens in verschillende elftallen!

Trouw aan ONDO
In die tijd was Maikel van Moorsel trainer van het eerste elftal en Wiljan weet nog dat hij twijfelde om Rafal op te stellen. “Want daarmee moest hij Heusdense jongens op de bank zetten.” Maar ondanks de taalbarrière was Rafal een echte ONDO’er. Er was zelfs interesse vanuit verschillende hoger geklasseerde clubs uit de regio, maar Rafal bleef trouw aan ONDO. “Hij was een speler die echt het verschil kon maken en een wedstrijd kon beslissen. Zeer herkenbaar was zijn sprint; dat ging op pure kracht en hij blaasde flink wat lucht uit zijn neusgaten”, aldus Wiljan. Wat ook opviel was dat Rafal geen bier dronk, hij had liever sinas.

Tekst gaat door onder foto. 

Marcin met zijn kinderen en bij een wedstrijd van FC Barcelona. 

Degradatie voorkomen
Ze kijken beide terug op een fantastische tijd bij ONDO. Het mooiste moment voor Marcin was zijn eerste goal. Voor Rafal staat dit in zijn geheugen gegrift: “mijn eerste wedstrijd en de twee doelpunten tegen Olympia Boys”. Dit zal Wiljan ook nooit meer vergeten, hij was net gewisseld in die wedstrijd dus kon vanuit de dugout alles goed zien. “Ik heb in het amateurvoetbal nog nooit iemand zo hoog zien springen en toen kopte hij die bal, vanaf zeker 11 meter, keihard tegen de touwen.” Door die doelpunten ontliep ONDO degradatie op het nippertje.

En tegenwoordig…
In 2018 is Rafal teruggekeerd naar Polen, maar hij speelt nog steeds voetbal. Marcin speelde tot 2014 bij ONDO. “Helaas raakte ik geblesseerd in mijn laatste wedstrijd.” Hij is gestopt met voetbal en woont inmiddels met zijn familie in Duitsland. “Het mooiste aan ONDO vond ik het trainen in de avond bij kunstlicht en de sfeer binnen de club”, zegt Marcin. Rafal beaamt dat; “heel vriendelijke mensen bij ONDO.” En als het aan Marcin ligt komt hij nog eens terug en speelt hij nog een laatste keer op De Heikamp.

Het penaltytoernooi zou een mooie gelegenheid kunnen zijn om een Pools team aan te melden. Jullie zijn van harte welkom!

Rafal was ook populair bij de krant. Zie hier 2 artikelen uit het Eindhovens Dagblad:

Artikel over de wedstrijd tegen Olympia Boys

Artikel over clubliefde