Edith van den Heuvel: sinds jaar en dag het vertrouwd gezicht van de ONDO uit-bus

De wereldberoemde ‘uit-bus’ viert dit seizoen dus haar 20-jarig jubileum. Een mooi moment voor het persteam van ONDO om in gesprek te gaan met de meest bekende chauffeuse van Zuid-Oost Brabant: Edith van den Heuvel.

Artikel Eindhovens Dagblad, 11 december 2021: “Om meerdere redenen was het seizoen 2001/2002 een bijzonder seizoen voor ONDO. Naast de negenklapper van Van den Heuvel en het kampioenschap werd het 40-jarig bestaan gevierd en debuteerde de ‘uit-bus’. Tot op heden gaat het eerste elftal met een bus naar uitwedstrijden.”

We vallen direct met de deur in huis en vragen Edith hoeveel ritten zij het vaandelteam in al die jaren met een gerust hard retour voetbalveld heeft gereden. “Als we uitgaan uit van ongeveer 13 ritten per jaar, dan kom je snel op ruim 200 ritten in totaal. Al moet ik zeggen dat ik niet alle ritten heb gereden. Twan heeft ook de afgelopen tijd wat ritten van me overgenomen en zal dat ook zo nu en dan blijven doen, samen met Rien van Deursen”. Gelukkig kunnen we wel direct de suggestie tackelen dat Edith ermee op houdt. “Nee, ik blijf voorlopig nog wel rijden. Twan en Rien vallen af en toe in, maar wel onder dezelfde voorwaarden als dat ik het doe”.

Hoe het allemaal begon

Na bekomen te zijn van de schrik praten we snel verder en duiken we de geschiedenisboeken en vragen Edith om terug te blikken naar een memorabel moment: haar eerste rit! “Die was op 23 september 2001, naar Altweerterheide. Dat was overigens de tweede uitwedstrijd van dat seizoen. De eerste uitwedstrijd – Grathem, uit – werd gereden door Henk van Bussel”. Daarnaast vertelt ze ons dat ze op dinsdag 15 februari 2022 maar liefst 23 jaar in het vak zit. Een mooie mijlpaal, al had ze zelf niet verwacht dit te bereiken. Toen Harry Verberne (eigenaar en oprichter van Verberne Reizen, later Twin Tours) haar vroeg dacht toen dat het tijdelijk zou zijn. “Harry wist dat ik graag achter het stuur zat. Ik reed vroeger namelijk ook vaak naar de cross. En toen mij werd gevraagd of ik buschauffeur wilde zijn twijfelde ik heel even, want rijden het is toch wel een groot ding zo’n bus. Maar het is me tot op de dag van vandaag altijd heel goed bevallen. Zo’n groot ding besturen is toch mooi.”

edith-en-paul-sv-ondo

Edith blikt terug op haar eerste rit ’s nachts voor Verberne Reizen, die ze nog goed voor de geest kan halen. “Mijn eerste rit ’s nachts was voor KPJ. Die hebben toen nog heel m’n bus overhoop gezet met van die kleine melkzakjes. Die bus zag er verschrikkelijk uit toen! Maar gelukkig hoefde ik dat niet zelf op te ruimen. Harry en zijn vrouw Truus deden toen alles zelf, dus dat was wel ideaal. En zelfs als er gekitst was in een bus dan werd dat opgeruimd, alleen niet door Harry zelf. Die stuurde dan z’n hond naar binnen om het ‘op te ruimen’.”

Waswief en Sjoapekop

Terug naar ONDO. Een ander citaat uit het in december verschenen artikel leggen we Edith voor: ,,Kwamen we bijvoorbeeld aan bij Nunhem, op een zandpad kon de bus niet verder. Moesten we het laatste stuk lopen”. Dit citaat kwam van Carlo van Bussel. Die wedstrijd weet Edith nog goed. “Paul (van den Heuvel), zat tijdens die wedstrijd de keeper te treiteren en is toen voor ‘Sjoapekop’ uitgemaakt”, zegt ze lachend. “We hebben in de afgelopen jaren ook wel mooie bijnamen gekregen, want ik ben in Weert een keer ‘Waswief’ genoemd toen ik geen entree wilde betalen. Ik wilde alleen een tas koffie drinken en meer niet. Toen ben ik naar het bestuur wilde lopen riepen ze me na: waswief!”. Het heeft in al die jaren wel een mooi duo opgeleverd: ‘Waswief & Sjoapekop’. Sowieso is het voor Edith fijn dat haar man er iedere rit weer bij is. “Het is onze enige dag in de week samen, dus dan kunnen we in de bus mooi wat bijbuurten”.

Rondje van de zaak

Maar de rit die Edith het meest is bijgebleven? De Heibloem uit! “Die wedstrijd, onder leiding van Gerard Lomans, hadden we ruim gewonnen. Toen we naar huis reden maakte ik een rondje op de rotonde. Maar naast die rotonde stond een kroegje. En die mensen in dat kroegje zaten zó naar ons te kijken, dat we nog maar een rondje maakte. Het eerste rondje keken ze om, het tweede rondje gingen ze staan, het derde rondje stonden ze aan de raam en na nog een rondje zijn we gestopt bij de kroeg. Toen hebben we al die mensen in de kroeg nog maar getrakteerd op een rondje, alleen nu met drank. Maar zo gemakkelijk als dat klinkt ging dat niet. Ze hadden namelijk niet genoeg glazen voor ons allemaal. Dat was zo gezellig!”

Grote clubs

In haar jaren als buschauffeur heeft Edith veel interessante, bijzondere en markante mensen mogen vervoeren. Zelf kun je als de lezer van dit artikel waarschijnlijk hier wel wat namen bij bedenken. Maar wie is volgens Edith de meest bijzondere persoon die zij in haar bus heeft gehad? En dan gaat het niet enkel over ONDO. “Dat was denk ik laatst, toen PSV tegen een Franse club (Monaco, red.) moest voetballen. Dat team mocht ik van het vliegveld halen. Ik moest toen met de bus helemaal haar het vliegtuig zelf rijden. Na meerdere grondige controles mocht ik doorrijden. Dat was wel een bijzondere ervaring. Het team bracht ik vervolgens naar het Pullman hotel in Eindhoven en alles ging goed tot het laatste bultje. Die weg hebben ze pas helemaal veranderd, dus dat bultje lag er eerst niet..” Toch uniek dat je als buschauffeur naast een club als ONDO nog een grote club hebt mogen begeleiden van A naar B.

edith-sv-ondo

Bijzondere passagiers

Ongelofelijk maar waar, maar er zijn ook mensen die Edith nog niet in haar bus heeft gehad. En daarom zijn wij erg nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag: wie zou jij nog ooit in jouw bus willen hebben? “Als ik vrij mag kiezen dan zou ik nog wel ooit Maxima willen vervoeren. Of de spelersbus van PSV willen besturen. Dat lijkt me toch ook wel een keer ruig. Alleen wel van PSV he, niet die van Ajax! Daar moet je niet in willen rijden. Helaas is die wens tot op de dag van vandaag nooit uitgekomen. Wel mocht ze de VIP bus van Twin Tours een keer besturen met daarin het vaandelteam van ONDO. En dat zal qua gevoel en beleving toch aardig in de buurt komen van het rijden in de VIP bus van PSV.

“Maar als ik één persoon moest kiezen, dan laat Maxima maar een keer bij mij in de bus zitten. Denk dat ik daar wel gezellig mee zou kunnen buurten, als ze mijn dialect verstaat tenminste.”

Vertier onderweg

Veel busritten werden opgeleukt met slappe verhalen, leuke onderlinge spellen en zelfs zo hier en daar een kleine powernap. Maar ook werden er ooit films afgespeeld. “Dat was zo’n seksfilm toch? Carlo weet dat nog wel”, blikt Edith terug. “Dat is wel al wat langer geleden en daar ging het vaak over, maar ik weet zo niet meer welke film dat was.” Carlo, kun jij ons daar in een later artikel wellicht iets meer over vertellen?

“Maar we hebben ook andere films afgespeeld”, gaat Edith verder. “De film Rocky is nog ooit afgespeeld en ook terugblikken van wedstrijden van ONDO, gefilmd door Martien van Bussel.” In de volksmond beter bekend als Mavabu. “Al filmde hij meer gras en z’n sjekbuul dan daadwerkelijk de wedstrijd.”

Nog zeker acht jaar door

Zoals beschreven viert Edith op 15 februari haar 23 jaar jubileum als buschauffeur. En de 25, die gaat ze ook makkelijk halen. “Ik wil nog acht jaar werken, dus dat zal wel lukken” En als het aan Edith ligt blijft ze ook in die acht jaar nog de ONDO bus rijden. “Dat zou ik zelfs nog veel liever hebben dan Maxima in mijn bus: een volle bus naar uitwedstrijden. Want er zijn veel wedstrijden geweest dat we met meer uitsupporters aanwezig waren dan thuissupporters. En om deel uit te maken van massale steun voor dat ‘moi clupke’ ONDO, daar doe je het voor”.

Dus laten we daar samen voor zorgen. De volgende uitwedstrijd, als supporters weer aanwezig mogen zijn, rekenen we massaal op jullie steun. Voor ONDO, maar vooral voor Edith.