Voorzittersblog: het voetballand Nederland

Onlangs was ik in een boekwinkel en vielen mijn ogen op een vrij groot boek, qua formaat, dat op een plank stond. Het bleek een Atlas te zijn. Heel even ging ik met mijn gedachten terug naar de middelbare school waar ik vaak een Atlas moest gebruiken om mijn topografische kennis aan te vullen. Het bleek echter niet de gebruikelijke Atlas te zijn zoals we die allemaal kennen vanuit onze schooltijd. Het was de Atlas van het Nederlandse voetbal. Een speciale Atlas volledig in het teken van de sport die we allemaal zo graag beoefenen en/of waar we met veel plezier ook toeschouwer van zijn.
Dat Nederland een voetballand is staat onomwonden vast en daar had ik eerlijk gezegd geen Atlas voor nodig om me dat te vertellen. Dat blijkt namelijk vooral uit de praktijk. De vele amateurclubs die ons land rijk is, en de vele sporters en vrijwilligers die daar rondlopen maken van ons kikkerlandje een waar voetbalparadijs. De Atlas leerde me enkele cijfers over voetbalminnend Nederland:
· De KNVB telde in 2018 maar liefst 3.027 aangesloten voetbalclubs (er zijn 350 gemeenten in Nederland);
· Maar liefst 1.231.561 Nederlanders zijn lid (passief of actief) van een voetbalclub;
· Voetballiefhebbers besteden per jaar maar liefst €383.000.000,- aan het amateurvoetbal. (De penningmeester heeft me overigens verteld dat dit niet het bedrag is wat wij jaarlijks op de bankrekening van ONDO terugzien);
Deze cijfers zijn alleen al de moeite waard om de Atlas een keer zelf aan te schaffen. Het is werkelijk verbazingwekkend eigenlijk in wat voor kort tijdsbestek we in Nederland dat voetballandschap hebben weten te creëren. Tegelijkertijd ben ik benieuwd naar hoe de Atlas van het Nederlandse voetbal er over een eeuw zal uit komen te zien. Want dat dat onmiskenbare Nederlandse voetballandschap onderhevig is aan grote veranderingen is ook een feit.
Veel clubs worden geconfronteerd met dalende leden of vrijwilligersaantallen en worden min of meer gedwongen om te fuseren met andere clubs in de buurt. Sommige clubs zien ook dat het lastiger is om te moeten opboksen tegen het groeiende aanbod aan sport- en spelverenigingen in een gemeente. Tegelijkertijd is het ook goed om voor ogen te houden dat het niet alleen maar kommer en kwel is: damesvoetbal is populairder dan ooit, en de jeugd blijft in de ban van voetbal alleen al door de klasse van wereldberoemde sterren als Cristiano Ronaldo, Lionel Messi of Carlo van Bussel.
Als ONDO richten we ons ook op de toekomst, en in het bestuur hebben we het periodiek over de uitdagingen die de toekomst met zich mee zal brengen. De vraag die mij iedere dag bezig houdt is hoe we als ONDO blijvend kunnen bijdragen aan dat kleurrijke voetballandschap dat Nederland rijk is en waar wij als club ook een (klein, maar toch significant) onderdeel van zijn.
Meedenken over onze toekomst? Laat het mij weten, de koffie in de kantine staat altijd klaar!
Daniël van Schijndel Voorzitter