Voorzittersblog: meedoen maar ook meedenken

Op streamingsdienst DisneyPlus is sinds kort een bijzondere voetbalserie te bekijken: Welcome to Wrexham. Deze serie over een noodlijdende prof-voetbalclub, Wrexham AFC, gevestigd in Wales, in de laagste categorie van het Engels betaald voetbal is vanwege meerdere redenen een absolute aanrader voor liefhebbers. In de serie zien we hoe twee Hollywoodacteurs, Ryan Reynolds en Rob McElhenny, de club van een financiële en sportieve ondergang willen redden. Dat levert uiteraard de nodige komische situaties op, maar de bestuurlijke overname is niet enkel ingegeven voor het maken van deze serie. Ze hebben de club in 2019 daadwerkelijk overgenomen nadat ze de toch wel grote groep supporters wisten te overtuigen van de kansen en meerwaarde van hun ideeën.

In de serie zien we hoe zij zich verdiepen in de verschillende facetten van het runnen van een (kleinere) profclub en via hen maken we kennis met alle geledingen. Wat me vooral opviel was hoeveel meer dan andere clubs zij zich hard maakten voor het laten meedenken van leden, wat voor een profclub niet altijd vanzelfsprekend is. Van de supporter die blijft geloven in een toekomst voor zijn club, de noeste gepensioneerde materiaalman tot de bont geklede koffiejuffrouw: eens te meer werd duidelijk dat een club ook een gemeenschap is. Het is niet het clublogo, het is zelfs niet het oude vervallen maar nog steeds charmante stadion: het zijn de mensen die een club maken.

Dat geldt voor een profclub, maar net zo goed voor amateurclubs. Bij ONDO zijn we ook een hechte gemeenschap van leden, supporters, sponsors en vrijwilligers zoals dat bij Heusden past. Door de inzet van eenieder kan de club overeind blijven en heeft het die functie die het Heusden kan bieden. Velen staan al jaar in jaar uit klaar voor de club, en mensen denken mee of zijn bereid om de handen voor de club uit de mouwen te steken.

Om een club in stand te houden is echter niet alleen de fysieke inzet van velen nodig, maar ook de bereidheid om positief mee te denken over hoe we ONDO een nog fijnere plek kunnen maken dan het nu al is.

En misschien lukt het me dan nu ook om tot de kern van mijn verhaal te komen: we organiseren als bestuur jaarlijks een speciale bijeenkomst voor alle leden, de jaarvergadering. Een belangrijk moment om met het bestuur mee te denken over allerlei zaken, want als bestuur hebben we de wijsheid niet in pacht (oké, sommige bestuursleden niet). Ook u bent uiteraard weer van harte welkom om aan te sluiten. Dit jaar zal de jaarvergadering zijn op vrijdag 25 november, 20.00 uur. Overigens mag meedenken natuurlijk het hele jaar door, maar de ervaring leert dat de gezelligheid van de jaarvergadering, zeker met de borrel na afloop, een versterkend effect hebben als het gaat om goede ideeën. Hopelijk zien we u dan!

Daniël van Schijndel voorzitter