Het jaar 2022 is een bijzonder jaar voor voetbalclub SV ONDO. In dit jaar vieren de rood-gelen uit Heusden namelijk het 60 jarig bestaan. En in zes decennia kan er veel gebeuren. Zo werd de Euro ingevoerd, won Joop Zoetemelk de Tour de France, werd de eerste stap op de maan gezet en wist PSV de Europa League te winnen. Maar dit alles legt het af tegen de bijzondere momenten die wij bij SV ONDO in de afgelopen 60 jaar hebben beleefd.

Het dameselftal van SV ONDO: sinds 2005 een hecht collectief

Januari 2005 gaat de boeken in als een historisch moment binnen de club SV ONDO. In deze maand vond namelijk de eerste training plaats van het dameselftal, onder leiding van gasttrainer Gerard Lomans. Het betekende de start van een hecht collectief dat samen bijzondere momenten beleefde met de nodige hoogte- en dieptepunten. Lees hier het verhaal van ONDO VR1.

Voor de oorsprong van het dameselftal gaan we terug naar het jaar 2004. In dat jaar werden de eerste plannen gesmeed en is er flink gelobbyd om een team bij elkaar te krijgen. En dat lukte aardig! Tijdens het altijd gezellige Heusden kermis kreeg befaamd lobbyist Moniek van Heugten zo’n 20 tot 25 gretige dames enthousiast om samen een team te vormen. En dat het niet aan de drank lag dat zij ‘ja’ zeiden op het verkooppraatje van Moniek, bewezen de dames tijdens de eerste training in 2005.

Het begin is altijd lastig

In het nog prille jaar werden in januari de eerste stappen gezet op het voetbalveld van ONDO. Gerard Lomans, clubman sinds jaar en dag, nam de dames tijdens de eerste training onder zijn hoede. Het echte werk begon een half jaar later, in augustus. Toen ging het eerste échte seizoen van ONDO VR1 van start, onder leiding van het gedreven leidersduo Michiel Snijders en Rik Verrijt. Helaas ging dit echter niet heel voortvarend. Voor de winterstop werd er namelijk voornamelijk met dubbele cijfers verloren. Maar de weg omhoog werd al snel gevonden. Na de winterstop ging het een stuk beter. Het team raakte meer en meer ingespeeld op elkaar en er werd zelfs bijna een keer één punt gepakt, uit tegen de Mortel (verlies 1-0 in de laatste minuten, red.).

Memorabele momenten

In de jaren die volgden namen vele grote namen het stokje over van Rik en Michiel. Onder andere Gerard Sauvé, Frans vd Kuijlen, Ad Wijnen, Tomy Klein Zieverink, Paul van den Heuvel, Anke Engelen, Gerard Janssen en Geert Verberne passeerden de revue. En onder het gezag van deze trainers en leiders wist het dameselftal steeds betere resultaten te boeken, met diverse kampioenschappen. Het absolute hoogtepunt was echter de bekerfinale in 2014. Helaas werd deze wedstrijd verloren, maar dat deed niets af aan het feit dat er vooral trots overheerste bij dit team. Op weg naar de finale werd in de kwartfinale het hechte collectief van de dames onderstreept. In deze wedstrijd hadden zij namelijk geen schijn van kans tegen een jong en fanatiek team. Lange tijd stond er een 0-2 stand op het scorebord. Totdat zij in de laatste minuten twee vrije trappen kregen die Marga Koolen feilloos in het doel wist te krijgen. Tijdens de penaltyreeks ging Melanie Verdam (topscorer aller tijden, red.) op doel staan en de penalty’s werden gewonnen! Een bijzonder moment in het nog prille bestaan van ONDO VR1.

Tegenwoordig staan Coen van den Bosch, Harm van den Eijnden en Saskia van Bussel aan het roer en staan de dames op een keurige vierde plaats in de competitie.

Dieptepunt

Naast hoogtepunten beleefde het team ook een absoluut dieptepunt, in 2020. Op zondagochtend overleed speelster en vriendin Lieke Knaapen als gevolg van een noodlottig ongeval. Lieke was onderweg naar het sportpark voor een wedstrijd met haar team, alleen wist zij het sportpark nooit te bereiken. Een zondagochtend die het team en de club in het geheugen gegrift staat. De ouders van Lieke zijn overigens nog altijd trouwe supporters van het elftal. Lieke is en zal altijd onderdeel van het team blijven.

Bijzonder

Het elftal bestaat nu ruim 17 jaar en het is bijzonder te noemen dat Marga Koolen en Saskia van Bussel vanaf het 2005 meedoen met het team en nog altijd betrokken zijn. Marga speelt nog altijd op haar vast plekje als laatste man (ja, zo heet dat bij de dames ook gewoon). Saskia speelt zelf niet veel wedstrijden meer, maar keept nog af en toe een wedstrijd en helpt mee met het geven van de trainingen.

Naast voetballen hebben de dames ook een creatieve geest die niet onopgemerkt mag blijven. Toen het legendarische trainersduo Tomy Klein Zieverink en Paul van den Heuvel hun afscheid bekend maakte, wilde de dames dit niet zomaar voorbij laten gaan en bedachten deze lipdub. In deze leuke video komt overigens ook Cor Pasch nog voor. Cor is een enkele seizoenen vlagger geweest, waar hij dan soms langs de lijn een shagje stond te draaien. Na zijn intensieve carrière als vlagger bleef Cor een trouwe supporter. Naar uitwedstrijden pakte het team altijd de auto, maar daar wilde Cor niets van weten. Hij ging altijd trouw op de fiets. Alleen op het moment dat een wedstrijd werd afgelast wist hij er niets van en daarom is Cor ook meerdere malen voor niets onderweg geweest. Daar kon hij dan later zelf wel op lachen.